Működési beállítások és karbantartás ablak

 1. Működési beállítások és karbantartás ablakhoz hozzáférési joga kizárólag az Rendszegazdának van.
 2. <Súgó> gomra kattintva juthat fontos információkhoz a Programmal kapcsolatban, valamint ezen ablakon át felléphet az Internetre, és kapcsolatba léphet a program fejlesztőivel. Keresse bizalommal kapcsolattartónkat Sóti Dezsőt a következő elérhetőségeken: tel.: (06-30) 429-7759, e-mail: mail@web-oldal.hu
 3. A Program kinézete testre szabható, felületként bármilyen világos tónusú .bmp bitkép megfelel.
 4. A Találat olvasása ablakban megjelenő adatok nyomtatásához keret (szegély) választható. A keret-kép felbontása és képaránya (ésszerű határok között) tetszőleges lehet, az a papírra ráfeszítve jelenik meg.
 5. A felhasználókat, és jogaikat az Rendszegazda hozza létre, és szabályozza. A felhasználók létrehozhatók, átnevezhetők és törölhetők (az Rendszegazda csak átnevezhető, nem törölhető ki, jogai nem módosíthatóak). Összesen nyolc felhasználó lehet.
 6. Új felhasználó létrehozásához írjon be egy még nem szereplő nevet, ha átnevezni kívánja a már létező felhasználót, akkor előbb válassza ki a listából, majd klikkeljen a "Felhasználó neve" mezőre. A jelszavát kétszer azonosan kell tudni beírni.
 7. A felhasználók jogait tetszőlegesen korlátozhatja, és módosíthatja. Módosítás után mindig erősítse meg szándékát a <Felhasználó tárolása> gombbal!
 8. Amennyiben nincs szüksége a "Sor" vagy a "Nyugta" mezőkre, úgy itt azokat letilthatja.
 9. Sírhely rögzítésekor ellenőrzés történik a sírhely pozíciójára. Amennyiben a rögzíteni kívánt sírhelyen van érvényes bejegyzés (temettek oda), figyelmeztető üzenetet kap a sírhely egyezés tényéről, illetve az épp rögzíteni kívánt sírhely a "Vázlatok" közé kerül (az egyezés a "Találatok" ablakban megjelenik). Ez a funkció megakadályozza az adatok duplázódásából adódó félreértéseket. Amennyiben erre a funkcióra nincs szüksége (az adatok eltérő módszer szerint kerülnek rögzítésre), úgy itt azt letilthatja.
 10. Adatai biztonsága érdekében a Program rendszeres mentéseket végez. A mentéseket lehetőség szerint CD-re írva megóvhatja munkáját. A teljes programkönyvtár is menthető, az másik számítógépre másolva futtatható marad. A mentéseket a c:\TemetoNyilvantartas\Adatok\-ba visszamásolva korábbi munkáihoz visszatérhet. CD-re írt mentéseket (Backup könyvtár tartalma) a merevlemezről helytakarékossági okból letörölheti.
 11. Ha biztonságosabb tárolási helyhez fér hozzá mint a saját számítógépe (pl.:központi hálózati meghajtó), akkor az mentési helynek itt beállítható. Korábbi adatbázis-állapot visszaállításához klikkeljen a mentőövre! (Lásd: Adatok helyreállítása ablak)
 12. Adatbázis tartalma kimenthető szövegfájlba, ha úgy dönt, másik programot kíván tovább használni (pl.:más paltformon). Így adatai nincsenek a programba bezárva.
 13. Az adatbázis minden olyan adatmezőjében, amelyben kérhető a "Minden szó első betűje Nagybetű" funkció, itt azonnal kijavításra kerül. Amennyiben az adatmezőben cím szerepel, a közterületek neve (utca, tér, stb) természetesen kisbetűs marad.
 14. Adatbázisok összefésülésekor keletkező hibák kiszűréséhez (sírhely pozíció ismétlődés felderítéséhez), illetve képismétlődések (több sírhelyhez azonos képfájl) felderítéséhez használatos funkciók.
 15. Adminisztrátornak kizárólagos joga van a vázlatok és a törölt síradatok teljes megsemmisítésére (ez fizikai tölés, ami után már nem hozható vissza adat).
 16. Automatikus dátumkitöltéshez a Programnak tudnia kell, általában mennyi időre váltanak meg sírhelyet. A sírhely mérete és megváltási összege között egyenes összefüggés van, amennyiben az egyszeres összeg ismert, a beírt méret mező után az összeg mező automatikusan kitöltésre kerül.
 17. Minden, a Programban történt esemény naplózásra kerül. A naplózás titkosított formában kerül lementésre, azt csak az Rendszegazda olvashatja el.
 18. A program teljes verziója bizonyos esetekben regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz a megjelenő kódsort vissza kell a terjesztőhöz juttatni, amelyből ön egy "válasz" kódsort kap. A program e kódsor hiányában 50 indítás után használhatatlanná válik. A "válasz" kódsor elfogadása után a program véglegesítődik. A "válasz" kódsor csak a "küldendő" kódsort generáló számítógépen futó programot véglegesíti, az más számítógépen nem fog működni. Ha több gépen kívánja a programot futtatni (pl.: laptop, tartalék számítógép), ezek mindegyikéhez külön-külön "küldendő" és "válasz" kódsor tartozik. (A lemásolt program (vagy adatbázis) még 21 napig legálisan használható marad, ill. visszamásoláskor a beregisztrált számítógépen ismételt regisztráció nem szükséges.)
 19. A Program minden záráskor lementi az adatbázist, és (ha be van állítva) Backup mentést végez.