Nyilvántartó- és sírbolt könyv ablak

A nyilvántartó- és sírbolt könyv a temetések időrendi sorrendben történő rögzítésére szolgál. Ennek vezetését törvény írja elő és elektronikus vezetését kormányrendelet teszi lehetővé. A nyilvántartás és a nyilvántartó- valamint sírbolt könyv közti alapvető különbség tehát az, hogy előbbi az elhunytak és sírhelyek adatainak naprakész nyomon követésére szolgál, az utóbbiaknak viszont az a céljuk, hogy minden egyes temetés időrendi sorrendben kerüljön rögzítésre . A temetésre vonatkozó bejegyzés akkor is megmarad, ha a sírhelyet később megszüntetik, vagy az elhunytat exhumálják. Ha az adatokat régebbi adatbázisból töltjük fel, akkor ne rögzítsük a felvitteket a nyilvántartó- vagy a sírbolt könyvbe! Érdemes folyó év végéig a hagyományos nyilvántartó könyvet vezetni, és a következő évtől áttérni a számítógépes vezetésre. Ebben az esetben az új év január elsejétől minden temetést - földbe történő temetésnél a nyilvántartó-, egyéb temetésnél a sírbolt könyvbe - rögzíteni kell!

 1. Nyilvántartó / Sírbolt könyv ablak megnyitása. Az ablak megynyitáskor az adott év minden adatát tartalmazza.
 2. A Nyilvántartó / Sírbolt könyvben egy éven belül tud keresni szavakra, illetve szűkítheti a keresést tól-ig dátumok alapján. A megadott szó feltűnő piros színnel lesz kiemelve a bejegyzések mezőben.
 3. A két könyv közül (Nyilvántartó / Sírbolt) a választógombokkal tud mindig egyet kijelölni.
 4. <Keresés indul> gombra klikkelve szűkíheti a megjelenített bejegyzések mennyiségét.
 5. <Mindent mutat> gombra klikkelve a teljes év bejegyzéseit megtekintheti.
 6. <Nyomtat> gombra klikkelve a megjelenített bejegyzéseket kinyomtathatja az ott látható formában.
 7. Nyilvántartó / Sírbolt könyv bejegyzések minden esetben időrendi sorrendeben kerülnek megjelenítésre. A megjelenített adatok itt közvetlenül nem módosíthatóak, és nem törölhetőek. Amennyiben nem kívánja hogy az adatok ide bekerüljenek, az "Adatrögzítés" ablakban a <Rögzítés> gomb feletti "pipát" távolítsa el. Adatmódosítási lehetőséget a "8." és "9." pontban talál.
 8. <Módosítás> gombra klikkelve (a módosítandó folyószám megadásával) szerkesztheti vagy törölheti a bejegyzést ("10.-13." pont). A módosítás csak Rendszergazda jogosultsággal lehetséges!
 9. <Új bejegyzés> gombra klikkelve a soron következő folyószámmal hozhat létre új bejegyzést ("10.-13." pont). Új bejegyzés létrehozása csak Rendszergazda jogosultsággal lehetséges!
 10. A Nyilvántartó / Sírbolt könyvben megjelenő adatmezők tartalmát itt szerkesztheti.
 11. <Rögzítés> gombra klikkelve a megjelenített folyószámmal letárolásra kerülnek a bejegyzések.( Amennyiben új bejegyzést rögzít, a folyószám még nem jelenik meg.)
 12. <Törlés> gombra klikkelve a megjelenített folyószám törlésre kerül. A folyószám többé nem használható fel, a törlés ténye és dátuma bekerül a Nyilvántartó / Sírbolt könyvbe. ( Amennyiben új bejegyzést rögzít, a <Törlés> gomb nem jelenik meg.)
 13. <Mégsem> gombra klikkelve a szerkesztő ablak bezárul, változás / tárolás nem történik